Drie goede dingen - dagboek


Maak kennis met een eenvoudige maar krachtige oefening die je leven positief kan veranderen - het 'drie goede dingen' -dagboek'. 10 minuten per dag gedurende minstens één week. Meer inspanning vraagt het niet om je geluk en welzijn te vergroten door het bijhouden van positieve gebeurtenissen in je leven.

Hoe werkt het?

De regels zijn simpel. Elke dag, gedurende minstens één week, schrijf je drie dingen op die goed gingen voor jou op die dag. Het is belangrijk om deze items fysiek op te schrijven in plaats van alleen in je hoofd te houden; dit kan namelijk nuttiger zijn dan de oefening enkel mentaal uit te voeren. De gebeurtenissen kunnen klein zijn, zoals alledaagse gebeurtenissen, of belangrijke mijlpalen in je leven (bijvoorbeeld: "Mijn partner maakte vandaag de koffie," "Mijn grootouders waren blij toen ik boodschappen voor hen deed," of "Ik heb een grote promotie verdiend"). Sommigen vinden het handig om dit voor het slapengaan te doen, zodat het een vast onderdeel wordt van hun dagelijkse routine.

Houd je aan de volgende instructies terwijl je schrijft:

  1. Geef de gebeurtenis een titel (bijvoorbeeld: "Ik kreeg een compliment over iets waar ik hard aan heb gewerkt").
  2. Beschrijf precies wat er gebeurde met zoveel mogelijk details, inclusief waar je was, wat je deed of zei, en als anderen betrokken waren, wat zij deden of zeiden.
  3. Beschrijf hoe deze gebeurtenis je op dat moment deed voelen en hoe je je later voelde (inclusief nu, terwijl je eraan terugdenkt).
  4. Leg uit wat volgens jou deze gebeurtenis heeft veroorzaakt - waarom gebeurde het?
  5. Gebruik de schrijfstijl die je wilt en maak je geen zorgen over grammatica of spelling. Gebruik zoveel details als je wilt.
  6. Als je merkt dat je je focust op negatieve gevoelens, probeer dan je gedachten te verleggen naar de positieve gebeurtenis en de positieve gevoelens die ermee gepaard gingen. Dit kan moeite kosten, maar met oefening wordt het makkelijker en kan het een echte verandering teweegbrengen in hoe je je voelt.

Het belang van positieve focus

Je vraagt je misschien af waarom deze oefening zo krachtig is. Welnu, het heeft allemaal te maken met onze aandacht en focus. Vaak zijn we geneigd om ons te concentreren op wat er misgaat in ons leven, wat ons ongelukkig maakt en ons welzijn aantast. Het 10-minuten-dagboek daarentegen stelt ons in staat om bewust positieve gebeurtenissen op te merken en te waarderen. Door deze positieve focus kunnen we onze stemming verbeteren, stress verminderen en een gevoel van dankbaarheid cultiveren.

Probeer het zelf!

We dagen je uit om het 10-minuten-dagboek een week lang uit te proberen en de positieve veranderingen te ervaren die het in je leven kan brengen. Het is slechts 10 minuten van je dag, maar de voordelen kunnen enorm zijn. Dus pak een notitieboekje en een pen en begin met het opschrijven van die positieve momenten die je elke dag een glimlach bezorgen.

Veel plezier! 


(bron: https://ggia.berkeley.edu/practice/three-good-things)

Logo

door Bert Decoster | Projectprutser Werkbaar Werk bij VIVO vzw | kennismakelaar

Goesting genereren in de social profit. Dat doe ik sinds 2017 bij VIVO door passioneel in te zetten op het thema werkbaar werk. Hoe ik dat doe?


Onder andere door:

- Het onderhouden en stofferen van deze website.
- Manieren uitdokteren om medewerkers ook werkelijk iets met die info te laten doen --> de goestinggenerator
- Op de nagel te blijven kloppen, bijvoorbeeld door presentaties te geven of workshops over het thema te begeleiden op studiedagen en congressen.
- Werkbaarheidsthema's toe te voegen aan het aanbod van VIVO.
- Nieuwe leervormen onderzoeken en te testen, bijvoorbeeld door het aanbieden van webinars.
- Vast te houden aan het credo 'practice what you preach' (met wisselend succes).

Interesse? Of waardevolle ideeën? Bel me, mail me...

Je vindt hier regelmatig blogposts terug, waarbij we inspiratie halen uit deze en andere ervaringen bij VIVO.