Interne keuken: hoe VIVO goesting genereert...


Een zonnige dinsdagochtend in mei, ergens in Brussel. Langzaam begeef ik me naar de plek van afspraak, nippend aan een koffie. Ik ontmoet vandaag de collega’s om samen de ‘Goestinggenerator’ te ontdekken. Het is me eerlijkheidshalve op dit punt nog niet zo duidelijk wàt we exact gaan doen, maar de ‘goesting’ is er wel. Dat is alvast een goed begin. Na een lange Corona-periode met weinig échte contactmomenten, snak ik ernaar om mijn collega’s nog eens in levende lijve te zien.

Iedereen druppelt binnen, we praten wat bij. Sommigen zitten met dezelfde vraag: “wat is dat nu toch juist, die Goestinggenerator?”. We gaan het zo dadelijk ontdekken. Collega Cindy is vandaag onze gastvrouw. Zij zal het spel uitleggen en begeleiden. Een spel, ok – zo ver zijn we dus al. We worden in kleine groepjes ingedeeld. Ik kom terecht bij enkele teamleden met wie ik beroepshalve weinig tot niet in contact kom. Dit kan interessant worden.

Nadat we elk onze pion gekozen hebben, buigen we ons over verschillende thema’s waar we er drie dienen uit te kiezen. Al snel is er consensus over ‘werkeisen’, ‘autonomie’ en ‘verbondenheid’. Zo, dit gaat vlot. Elk thema wordt besproken, waarbij de gespreksleider steeds wisselt. We starten wat aarzelend, maar algauw verdiept het gesprek zich en durven we ons beetje bij beetje bloot te geven. De bijvragen van collega Cindy schieten raak, we gaan in oprechte dialoog met elkaar. Ik leer mijn collega’s op professioneel vlak beter kennen, maar eveneens op persoonlijk gebied. Dit gevoel van verbondenheid had ik niet verwacht.

We bedenken vervolgens tal van concrete acties, gekoppeld aan de besproken domeinen. De tijd vliegt intussen voorbij. Nadien kiezen we drie acties die voor ons prioritair zijn en waar we op korte termijn willen aan werken, waarna we deze vol vuur verdedigen ten overstaan van de rest van het team. Werken aan verbondenheid binnen het volledige VIVO-team, waarbij de ‘goesting’ en (knal)drang om samen aan projecten te werken ervan af spat – daar willen we voor gaan. Voor we het goed en wel beseffen, is het middaguur daar en moeten we afronden. De Goestinggenerator was voor mij alvast een schot in de roos en met een voldaan gevoel, vol energie, keer ik terug naar huis.


Logo

door Evelien Vanderstraeten | Evelien werkt voor VIVO als projectmedewerker bij team ICOBA