Wie ben jij op de werkvloer? En hoe maak je samen werk werkbaar?


"Nog even die deadline halen. Nog snel die mail beantwoorden. Nog gauw dat telefoontje plegen. In het team lijkt iedereen steeds net iets harder te lopen. Tot iemand het zegt, zacht maar duidelijk: 'Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhou.'

Werkdruk voel je vaak pas echt wanneer de verbinding met elkaar verzwakt. Door beter te begrijpen wie jij bent op de werkvloer — en wie je collega’s zijn — kan je samen zorgzamer omgaan met energie, werkbalans en veerkracht.

Daarom lanceren we vijf herkenbare werkbaarheidstypes. Ze tonen hoe mensen elk op hun manier omgaan met uitdagingen, hun sterktes inzetten en waar ze kwetsbaar zijn. Ontdek jezelf, herken je collega's, en krijg inspiratie om samen slimmer, zachter én sterker te werken.

Elke week voegen we een nieuw type toe. Hou deze pagina dus zeker in de gaten!


🏃‍♀️ De Sprintster

Altijd onderweg, altijd in actie. Nieuwe uitdagingen? Yes please! Deadlines? Ze lacht ermee. Maar... soms vergeet ze te ademen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… wie rent er het snelst van het land?

🎯 Zie je een Sprintster in je team?

Zorg mee voor haar werkbaarheid: bouw samen aan een teamcultuur waarin pauze nemen oké is. Even op adem komen kan wonderen doen.

💡 Tips voor collega's van een Sprintster:

  • 🤝 Co-reguleer actief: Bouw gezamenlijke ademruimte in, zoals 5 minuten hartcoherentie aan het begin van een vergadering.
  • 🔄 Normaliseer even stilstaan: Waardeer rustmomenten evenveel als snelheid, en geef zelf het goede voorbeeld.
  • 🛤️ Werk met microdoelen: Vier kleine successen zodat rustmomenten aanvoelen als tussenhaltes, niet als stilstand.
  • 👂 Zorg voor zachte checkpoints: Check niet enkel prestaties, maar ook energie en welzijn via open vragen. Met het ademhappertje breng je het gesprek over ademruimte en opladen op de werkplek op gang.
  • 🌿 Creëer herstelrituelen: Denk aan gezamenlijke afsluitmomenten zoals een korte wandeling of een debrief.
  • ✨ Koester de kracht van de Sprintster: Ondersteun haar tempo en help vertragen waar mogelijk, zonder haar vuur te doven.

Logo

door Cindy Mees | Projectbeheerder Levenslang Leren | verbinder, en creatieve leerfee bij VIVO vzw

Creatief inzetten op Levenslang Leren en Waardevol Werk in de Social Profit. Dat is mijn missie bij VIVO, na 20 jaar ervaring in verschillende functies in de Jeugdzorg. Ik ontwikkel werkvormen die leren tastbaar en verbindend maken, begeleid proefsessies voor teams die met de Goestinggenerator aan de slag willen en leid medewerkers op tot digihelpers : collega's die anderen ondersteunen bij digitale vragen op de werkvloer.

Daarnaast spijs ik de Facebookpagina Waardevol Werk met frisse inspiratie en help ik het online leerlabo van VIVO verder uit te bouwen. Altijd met de overtuiging dat leren ervaren, verbinden en groeien betekent – ​​samen en creatief.

Vragen?
👉 Stuur mij gerust een berichtje!