Geef je teamvergadering een boost met deze 7 tips


Vergaderen… 
...bron van plezier?
Zie jij je teamvergadering ook liever wat leuker, energieker en productiever? 
Hier zijn alvast 7 verrassend eenvoudige tips:

1. Voorzie een muziekje

  Vreemd? Bij het toekomen van de deelnemers of tijdens een opdracht een muziekje opzetten is een aanrader. Wanneer je naar muziek luistert, komen er allerlei stoffen vrij  vrij in je hersenen, waaronder dopamine, één van onze ‘gelukshormonen’. Een goedgekozen nummer breekt het ijs, zorgt voor sfeer, ontspanning en welbehagen. 

  2. Start met een opwarmer

   Maak tijd voor een ‘check-in’, waardoor je medewerkers loskomen van waar ze mee bezig waren en in ‘hier en nu’-modus raken. Opwarmers zorgen voor verbinding.

   -   Stel een verrassende vraag. Deelnemers antwoorden met één zin of één woord, bijvoorbeeld: “Wat heb je de afgelopen 14 dagen geleerd?” 
   -   Kijk samen naar een inspirerend filmpje. Deze zijn alvast leuk ‘Ali B een Nederlandse rapper over persoonlijke ontwikkeling’ of ‘Arnout Vandenbossche over ‘emailen’.
   -   Doe iets actiefs zoals blad-steen-schaar, stoelendans of een yoga-oefening.

   3. Wissel van plaats

   Is het je ook al opgevallen dat mensen op vergaderingen vaak op dezelfde plaatsen gaan zitten, naast dezelfde mensen? Doorbreek deze gewoonte. Stel bijvoorbeeld voor dat iedereen na de pauze op een andere plaats gaat zitten. Bespreek met je team hoe je het wisselen van plaatsen meer wil inbouwen in de toekomst.

   4. Werk met een lege stoel

   De stoel kan fungeren als middel om een kwaliteit of rol die in het team niet aanwezig is op te laten nemen.

   “In ons team ontbreekt het soms aan daadkracht. We blijven steken in argumentatie. Door de lege stoel kan iedereen die aanvoelt dat het tijd is om een discussie af te ronden dit aangeven door letterlijk op de stoel van de beslisser te gaan zitten.”

   5. Vraag vooraf om input

   Bespaar kostbare tijd door vooraf je medewerkers naar hun ideeën of mening te vragen. Via digitale tools is dit heel eenvoudig. Bijvoorbeeld padlet. Dit is een online prikbord. Je post een vraag en teamleden reageren met tekst, documenten, afbeeldingen en links. Functies zoals ‘likes’ en ‘comments’ maken het interactief.

   6. Bouw beweging in 

   Continu stilzitten is ‘dodelijk’ voor je vergadering. Staand vergaderen is hiervoor een mooi alternatief, maar in de praktijk niet altijd even haalbaar. Zorg voor minstens één bewegingsmoment in je vergadering. Dat kan bijvoorbeeld door de deelnemers iets vooraan op te laten schrijven of de deelnemers met elkaar te laten overleggen.

   “Op onze eigen teamoverleg leidde een brainstorm ertoe een actieve pauze in te lassen. Enkele teamleden engageerden zich om voor elke teamvergadering ‘iets’ te voorzien. Wie wil doet mee. De organisatoren maakten er een wedstrijd van. ‘12 maanden = 12 uitdagingen’. Gaande van een kahoot-kwis ‘kennis van de sector’ tot ‘ballonnen plooien’."

   De collega’s van het Instituut voor Gezond Leven wijdden hier een hele site aan

   7. Kies voor een extra touch

   Bedenk samen met je team welke kleine extraatjes nog meer energie kunnen geven op de vergadering. Samen lunchen na de vergadering, teamleden die niet op dezelfde locatie werken 10 minuutjes voor beginuur laten toekomen zodat er ook tijd is voor onderling contact, verjaardagen vieren, een mop van de dag, collega in de kijker, een gastspreker uitnodigen,… maken dat je goesting krijgt om deel te nemen aan het teamoverleg.

   Wil je aan de slag met één van deze tips ? Doen! Een leukere vergadering werkt motiverend en leidt tot een grotere betrokkenheid en participatie.

   Meer info en tips over vergaderen vind je hier op de website waardevolwerk.be.

   Logo

   door Patricia Van Dessel | projectbeheerder levenslang leren bij VIVO vzw

   Gebeten door de leermicrobe ijvert Patricia voor een positief leerklimaat in organisaties. Deze missie levert heel wat inzichten en inspiratie op. Info die Patricia maar al te graag deelt. Bij VIVO houdt Patricia (onder andere) het vuur aan de lont door:  

            - een aanbod rond verbindende communicatie mogelijk te maken voor medewerkers
            - de website www.lerenindesocialprofit.be te onderhouden en te stofferen
            - lerende netwerken te begeleiden over het thema ‘werkbaar leiding geven’ voor leidinggevenden uit de sector.
            - na te denken over nieuwe manieren om de impact van onze doelstellingen te verhogen
            - vast te houden aan het credo 'practice what you preach'. 

   Geprikkeld? Of waardevolle ideeën voor Patricia? Neem contact op.