Een speciale Valentijnsdate: Lerende netwerken voor leidinggevenden


14 februari … de 6 bijeenkomsten van de lerende netwerken “werkbaar leidinggeven” zitten er op.

Tijd om tevreden terug te blikken. Met 36 leidinggevenden uit 11 verschillende sectoren gingen we aan de slag. Deelnemers keren geïnspireerd terug naar hun werkvloer. De verscheidenheid van werkplekken zorgt voor een rijkdom aan inzichten. Tegelijk zijn de vragen en cases van de deelnemers voor iedereen herkenbaar – of hoe leidinggevenden met dezelfde uitdagingen worstelen over de grenzen van sectoren heen.

Enkele geleerde lessen voor 3 populaire thema’s:

1. Omgaan met verandering

Voor het slagen van veranderingstrajecten is goede interne communicatie essentieel. Uit onderzoek weten we dat de communicatie die teamleden krijgen van hun direct leidinggevende hierbij het meeste impact heeft. Zorg voor een interactieve en open communicatie over de verandering. Een nuttige tool hierbij is de trap van Quirke. Een toelichting lees je hier: http://blog.inventief.nl/2013/de-trap-van-quirke-zo-gebruik-je-hem/.
Hier lees je nog meer tips en tricks om als leidinggevende om te gaan met verandering 

2. Werken met talenten

Kiezen voor een talentbenadering is nog niet vanzelfsprekend in onze organisaties, maar is wel een meerwaarde: talenten benoemen en laten benoemen werkt zeer motiverend voor medewerkers. Het helpt ook om complementariteit in het team te ontdekken en mensen verder te laten groeien. Wil je met talentbeleid aan de slag gaan? Wij testen in de netwerken enkele instrumenten uit de toolbox ‘Ik kies voor mijn talent’ van Luk Dewulf. 
Meer info vind je hier.

3. Zelf-management

Verlies je veel tijd aan al die mails? Loopt die ene vergadering steevast uit? Krijg je de echt belangrijke zaken niet meer ingepland? Hier valt voor veel leidinggevenden nog veel winst te boeken. De praktische tips van het boek ‘Minder Corvee, meer resultaat’ van Ad van der Hulst werden dan ook geapprecieerd. (Als je iedere maand concrete tips wil om jezelf te organiseren, kan je je ook op zijn nieuwsbrief abonneren). 
Als uitsmijter hier nòg meer inspiratie voor efficiënt en effectief vergaderen

Logo

door Team LLL | Team Levenslang Leren bij VIVO vzw

Enkele acties van het team Levenslang Leren:

         - Deze website! Ontdek hier alles over werkbaar werk in onze sector: tips, instrumenten en cijfermateriaal om er meteen in te vliegen.
         - Volg ons op facebook en trakteer jezelf regelmatig op dat deugddoende duwtje-in-de-rug
         - Het organiseren van het transversale aanbod voor medewerkers uit de social profit
         - Het gratis aanbod "sterker op het werk door verbindende communicatie" voor medewerkers en leidinggevenden
         - Het thema 'leren' op de website van VIVO


Geprikkeld? Of waardevolle ideeën? Neem contact met ons op!