Spelend werken: gewoon doen én zijn!


Wanneer speelde jij voor het laatste op het werk? Een rare vraag? Volgens Stephan Marchant een belangrijke vraag!
Hij pleit zowel voor spelen op zich, als voor een speelse houding op de werkvloer.

Over spelen op de werkvloer is al veel geschreven. Meestal lezen we dan over pingpongende collega’s, escape games of de glijbanen van Google.  Fijne voorbeelden van speelse activiteiten tijdens de werkuren en ze hebben ook hun nut. Alleen… daarmee zijn we er nog niet.

Waarom zouden we spelen op het werk ?

Petanque met je collega’s tijdens de middagpauze of net voor de vergadering samen alles los-shaken op muziek heeft voordelen. Studies bewijzen dat spelen op het werk goed is voor het welzijn van medewerkers, hun samenwerking en vertrouwen. 

Spelen

  • stimuleert ons creatief denken
  • zet aan tot creatief handelen
  • wekt verwondering
  • verhoogt onze flexibiliteit
  • verbetert onze motivatie

Spelen is plezant, en als werken tof wordt, dan staan we ook op maandagochtend graag op.

 We zetten tijdens het spelen ook allerlei vaardigheden in die nuttig zijn in een professionele context:

  • nieuwsgierig zijn
  • aanwezig zijn
  • positiviteit uitstralen
  • open staan voor wat er komt
  • ‘ja’ zeggen op wat zich aandient

 Het kan op een heleboel manieren zoals:

  • met voorwerpen
  • met je verbeelding
  • met je lichaam
  • met anderen

Dr. Stuart Brown ontdekte zo 8 verschillende spelpersoonlijkheden met allemaal een verschillende voorkeur: 

8 speeltypes
De acht speeltypes van Brown
  • de grappenmaker
  • de beweger
  • de onderzoeker
  • de streber
  • de regelaar
  • de verzamelaar
  • de creatieveling
  • de verhalenverteller

 De beweger gaat bijvoorbeeld samen met zijn collega pingpongen omdat hij geniet van de fysieke ervaring op zich en omdat hij gelukkigst is als hij kan bewegen. Een streber daarentegen vindt plezier in het competitieve en kan net van de pingpongwedstrijd genieten omdat het hem uitdaagt alles op alles zetten voor het winnen ervan.

Spelen zorgt ervoor dat mensen flow ervaren. Ze gaan helemaal op in het moment zelf en geven zich over aan hun eigen impulsen.

Speels zijn is minstens even belangrijk als spelen als activiteit. Hoe we kijken naar werk, bepaalt hoe we werk ervaren – ons denken, onze gevoelens, houding en gedrag. Een speelse blik kan dus een groot effect hebben op de werkvloer. 

Van spelen naar een speelse houding

Timothy Gallwey pleit ervoor dat we een ‘inner game’ ontwikkelen om spelend te werken. Daarin onderscheidt hij drie componenten van werk:

1. prestatiesInner-Game-Of-Work
2. leren
3. plezier

Met die drie elementen ga je met je inner game aan de slag om spelend te werken.  Zo voeg je twee belangrijke elementen toe aan de (vaak overheersende) prestatiekijk: leren & ontwikkelen en plezier. Want niet alleen prestaties doen er toe. Ook leren en genot zijn belangrijk! 

  1. Je bekijkt takenpakketten meer met een bril van leren & ontwikkelen. Een hele belangrijke presentatie kan voor jezelf bijvoorbeeld niet alleen gaan over een excellent pleidooi, maar ook over beter leren presenteren en je eigen grenzen verleggen. Door zo te kijken naar je prestaties, word je milder voor jezelf. Een goede manier om die criticus in jezelf even het zwijgen op te leggen.
  2. Met de bril van plezier zorg je voor luchtigheid & speelsheid op de werkvloer. Samen lachen en plezier maken is een voorwaarde voor spelen op de werkvloer. En een leuke teamsfeer is hiervoor een goede voedingsbodem.

Wees je bewust van de drie aspecten en wanneer welke doorwegen.

  “The opposite of play isn’t work. It’s  depression.”
(Brian Sutton-Smith )

Wakker je speelse houding aan

1. Experimenteer met de drie componenten van de inner game: prestaties, leren en plezier. Beslis zelf wat jouw spel op de werkvloer inhoudt. Zo blijft jouw spel iedere dag fris en nieuw en blijf je openstaan voor de geniale inval van het moment.

2. Wees nieuwsgierig! Nieuwsgierig zijn en blijven naar wat er ontstaat is een belangrijke speelse vaardigheid. Je eigen nieuwsgierigheid volgen is  de meest duurzame manier om op jouw manier spelend werken vorm te geven. Alleen zo blijft het voor jezelf spannend, nieuw en verrassend en dat is waar spelen toch om gaat?! Zet in op speelse activiteiten om zo de energie en goesting op de werkvloer te stimuleren, of ga op zoek naar manieren om de speelse attitude & innerlijke speelsheid te bevorderen. Zie wat werkt!

3. Bekijk met je collega’s hoe jullie speelser kunnen worden op het werk. Experimenteer en leer wat bij jullie werkt. Vergader eens in een ballenbad, nodig eens ‘wilde ganzen’ uit op je vergadering, organiseer een speelse dialoog over de ‘inner game’ of doe een wedstrijdje duimworstelen voor de start van een overleg. In de actie gaan levert niet alleen energie op voor de betrokkenen maar genereert vaak ook weer nieuwe ideeën voor andere initiatieven.

 Ik wens je in ieder geval veel plezier toe met spelend werken, speels doen én zijn!

Heb je al aan andere manieren gedacht om voor meer variatie in je job te zorgen?

Meer weten over spelen en het belang ervan? Lees het boek 'Play' van Stuart Brown

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogposts? Vind ons leuk op facebook en zie ze automatisch verschijnen.

Logo

door Stephan Marchant | Bezieler van de VZW Move2Create

Stephan Marchant (°1978) is de bezieler van de VZW Move2Create. Als creatieve vernieuwer heeft hij een passie voor mensen, beweging en playfulness. Zowel in zijn professioneel leven als privé vindt hij plezier in het begeleiden van mensen en hun ontwikkeling. Hij houdt ervan mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. Enerzijds uit zich dit in zijn loopbaan in HumanResources die hij voornamelijk uitgebouwd heeft op terreinen als leren en ontwikkelen, talentontwikkeling en innovatie. Daarnaast is hij reeds jaren actief als danser/performer, creatief procesbegeleider en dans- en bewegingstherapeut.

Van basisopleiding is Stephan toegepaste economist en antropoloog. Nadien behaalde hij zijn certificaat van dans- en bewegingstherapie bij Agape. Hij werkt momenteel bij Canon Cultuurcel en is actief in zijn eigen VZW Move2Create. Tenslotte is hij ook bestuurder bij Danspunt. Meer info kan je vinden op https://www.linkedin.com/in/stephanmarchant/