De spiegel van "sorry voor alles"


Ooit al eens naar sorry voor alles gekeken op één? 

Dat is een tv-programma waarin ze een maand lang van alles uithalen met iemand zonder dat die het weet. Samen met Adriaan Van den hoof blikken ze daarna terug op de gebeurtenissen. Verbazingwekkend hoe de makers hiermee wegkomen. Hoe de ene rare gebeurtenis na de andere in iemands leven kan komen zonder dat hen opvalt. Dingen gebeuren en je staat er niet bij stil.

Door de drukte, door de hoeveelheid mails, door te hoppen van de ene vergadering naar de  andere, staan wij ook vaak niet genoeg stil bij het grotere geheel. Misschien moeten we ons ook eens een maand lang door een cameraploeg laten volgen. Laten we dan met zijn allen even kijken naar hoe we er aan toe zijn en wat er eigenlijk gebeurd is. En welke signalen we allemaal misten.

Als coach van mensen en organisaties doen wij dit wél: we zetten mensen stil en proberen hen bewust te maken van waar ze mee bezig zijn, bewust te maken van de keuzes die ze vaak onbewust maken, de effecten van hun gedrag en van situaties. We houden hen een spiegel voor en stellen hen als “een Adriaan Van den hoof” vragen:

  • Hoe gaat het nu met je? 
  • Is er je iets opgevallen de laatste maand? 
  • Weet je wel wat je allemaal gedaan hebt? Niet gedaan hebt? 
  • Die specifieke situatie: herinner je die nog? Was jij je toen bewust van wat er aan het gebeuren was? 
  • Welke keuzes heb je gemaakt en welke niet? Wat brengt dat op of kost het aan onszelf, aan onze organisatie, aan onze mentale en fysieke gezondheid?

Mensen hebben er nood aan zichzelf, de organisatie en de waan van de dag te overstijgen. Dat kan je alleen maar  als je ook even los kan komen van die drie zaken. Een stapje terugzetten en jezelf hardop die vragen stellen.

 Als je organisatie van het ene in het andere hopt en je meeneemt in een spiraal van veranderingen wordt het nog moeilijker. Om hierin overeind te blijven en te leren door veranderingen die op je afkomen, kan je je in twee gradaties overstijgen.

Om te beginnen helpt het om stil te staan bij een aantal processen die vaak onbewust met veranderingen te maken hebben:

  •  Wat vind ik belangrijk? Welke waarden wil ik zeker gerespecteerd zien?
  •  Waar wil ik naartoe op lange termijn? Hoe zie ik mezelf mijn carrière evolueren?
  •  Wat is mijn plan B?
  •  Wat is mijn initiële reactie op verandering? Schiet ik sowieso in weerstand of ga ik eerst mee?
  •  Hoe afhankelijk ben ik van mijn huidige context en wat heb ik nodig om los daarvan mijn sterktes te zien?
  •  Waar wacht ik op en is dat wel nodig om vooruit te kunnen?

Naast dit soort van bewustzijn is er nog een volgende bewust proces belangrijk. Omdat we zo weinig  bewust zijn van waar we allemaal mee bezig zijn, worden er voor ons keuzes gemaakt of maken we zelf geen bewuste keuzes. En net het maken van bewuste keuzes moeten we au serieux nemen.

We stellen ons dan vragen als:

  • Wil ik dit wel echt en past dit in mijn plan?
  • Neem ik dit niet gewoon op mij omdat ik denk dat ik het beter kan?
  • Of om het zo snel mogelijk op te lossen?
  • Of om goed te staan bij iemand?

Redenen genoeg die vaak onbewust mee aan tafel zitten als we in de drukte weeral “ja” zeggen tegen iets of iemand. De gevolgen zijn verscheiden: we nemen teveel hooi op ons vork, we zijn niet bezig met de belangrijkste zaken… Een manier om je hier tegen te wapenen is om het moment van de beslissing los te koppelen van de vraag: plan één maal per week een beslissingsmoment in. Bundel al je vragen tot dan. Beslis vanuit rust, overzicht en met een doel. Op die manier bewaak je beter hoe je agenda gevuld geraakt.

In het coachen van mensen en organisaties zien we elke dag het effect van deze twee adviezen: bouw momenten van stilstand/overschouwing en van beslissing bewust in in je agenda.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogposts? Vind ons leuk op facebook en zie ze automatisch verschijnen.

Logo

door Peter Engelborghs | Organisatiecoach bij D-na



Wie is Peter?

Als ervaren organisatiecoach met een achtergrond in de sociale sector, werk ik samen met de mensen van een organisatie om inzicht te krijgen in de uitdagingen en ontwikkelingen waarvoor ze staan. Door een scherpe analyse die zoveel mogelijk facetten omvat, ontvouwen zich de nodige interventies. Zo coach ik organisaties in veranderingen, in een veranderend klimaat, in conflicten en rond thema’s als zelfsturing, leiderschap, organisatieontwikkeling, missie en visie,…

In mijn werken ben ik zowel baanbrekend als faciliterend. Gesteund door het D-na team worden complexe situaties hanteerbaar.

 
Wat is D-na?

D-na is een bureau van coaches en trainers dat organisaties ondersteunt in hun uitdagingen vanuit aanwezige krachten en potentieel. De sleutelwoorden hierbij zijn ‘verbinding’ en ‘dynamiseren’. D-na draagt door zijn interventies bij aan duurzame groei en verandering ten dienste van de verschillende stakeholders binnen de organisatie in lijn met de bestaande visie, missie en strategie.

Vanuit ons werken ontwikkelden we een toolbox “werken aan je veranderDNA”. Deze toolbox helpt individuen en teams stil te staan bij het omgaan met een constante veranderende omgeving.