Binnenkort een babbel met de baas? Vijf tips voor een waardevol gesprek!


Binnenkort een gesprek met je leidinggevende of medewerker? En gaat het dan om een functioneringsgesprek of een evaluatiegesprek? Of is het naar aanleiding van een terugkeer na een tijdje uit? Of omdat je een nieuwe uitdaging zoekt (een loopbaangesprek) -of al gevonden hebt (een exitgesprek)? 

Dit zijn maar enkele van de mogelijke formele gesprekken die mogelijk zijn tussen leidinggevende en medewerker. Elk met een unieke insteek, maar met een heel positieve impact op het welzijn van beide partijen. Als ze goed worden ingezet tenminste.

Maak werk van een sterk gesprek met deze vijf tips:

1. Voorbereiding
Om de gesprekken goed voor te bereiden kan je gebruik maken van verschillende templates. Je vindt ze onder de verschillende gesprekken terug. Vraag je leidinggevende of er een template beschikbaar is. Maak vervolgens een lijstje met de verschillende zaken die je wilt bespreken.

2. Locatie
Denk na over de locatie van het gesprek. Is een formele werksetting nodig, of zal een informele setting het gesprek vlotter laten lopen? Op het bureau van de leidinggevende of een eerder neutrale vergaderzaal? Of misschien kan je eens samen het bos in trekken? 

3. Feedback.
Een groot deel van deze gesprekken bestaat uit feedback geven. Op een correcte manier feedback geven is niet evident. Bekijk daarom zeker onze tips over dit thema!

4. Lichaamstaal.
Wees je bewust van je lichaamstaal bij deze gesprekken. Je gezichtsexpressie en open of gesloten houding kunnen de interpretatie van de boodschap sterk bepalen.

5. Geweldloos communiceren.
Verzorg je boodschap en blijf niet hangen in een probleem. Een beter begrip van jezelf en de ander zorgt er voor dat je sneller tot een oplossing komt. Lees hier onze tips over geweldloos communiceren. Of bekijk hier het gratis VIVO-aanbod omtrent verbindende communicatie (exclusief voor social profitorganisaties).

Klik hier voor meer uitleg, tips en tools over de verschillende soorten gesprekken tussen medewerker en leidinggevende.

Onze affiche over personeelsgesprekken al gezien? Download een digitaal exemplaar!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogposts? Vind ons leuk op facebook en zie ze automatisch verschijnen.

Logo

door Bert Decoster | Projectprutser Werkbaar Werk bij VIVO vzw | kennismakelaar

Goesting genereren in de social profit. Dat doe ik sinds 2017 bij VIVO door passioneel in te zetten op het thema werkbaar werk. Hoe ik dat doe?


Onder andere door:

- Het onderhouden en stofferen van deze website.
- Manieren uitdokteren om medewerkers ook werkelijk iets met die info te laten doen --> de goestinggenerator
- Op de nagel te blijven kloppen, bijvoorbeeld door presentaties te geven of workshops over het thema te begeleiden op studiedagen en congressen.
- Werkbaarheidsthema's toe te voegen aan het aanbod van VIVO.
- Nieuwe leervormen onderzoeken en te testen, bijvoorbeeld door het aanbieden van webinars.
- Vast te houden aan het credo 'practice what you preach' (met wisselend succes).

Interesse? Of waardevolle ideeën? Bel me, mail me...

Je vindt hier regelmatig blogposts terug, waarbij we inspiratie halen uit deze en andere ervaringen bij VIVO.