loopbaanmogelijkheden

Wat is loopbaanbegeleiding?

Door loopbaanbegeleiding word je ondersteund bij jouw loopbaankeuzes. Je zoomt tijdens het traject, door allerlei opdrachten, in op je professionele sterktes. Je ontdekt ze of bekijkt hoe je ze meer kan ontwikkelen. Met een persoonlijk ontwikkelingsplan omschrijf je welke stappen je moet nemen om je doel te bereiken. Zo beheer je je eigen loopbaan en inzetbaarheid.

Tips

Klik op een rol in de organisatie om alleen de tips voor leidinggevenden (rood), medewerkers (grijs) of organisaties (groen) te zien. 

Loopbaantest

Ben je niet zeker of loopbaanbegeleiding wel iets voor jou is? Doe de loopbaantest van VDAB.

Meer dan een nieuwe job

Loopbaanbegeleiding is meer dan een nieuwe job zoeken. Je bekijkt de mogelijkheden binnen je huidige job en gaat na hoe je hier verder in kan ontwikkelen.

Aanpak

Ieder loopbaancentrum heeft zijn eigen aanpak. Het is dan ook belangrijk dat deze aanpak bij je past. Contacteer daarom verschillende centra en bekijk welke werkwijze je het meeste aanspreekt.

Geen eindpunt

Medewerkers die loopbaanbegeleiding volgen verlaten niet per sé de organisatie. Naar schatting 40% blijft aan de slag bij de eigen organisatie. Voor hen komt het er op neer binnen hun huidige job meer uitdagingen te vinden. Hoe medewerkers de uitdaging in hun job doen terugvinden? Bekijk de tips rond jobcrafting, job- en taakrotatie of taakvariatie.

Stimuleer

Merk je dat een medewerker vragen heeft rond haar loopbaan? Stimuleer dan loopbaanbegeleiding.

Interessant voor organisaties

Ook voor organisaties is loopbaanbegeleiding interessant. Het helpt bij het matchen van de loopbaanwensen- en behoeften van medewerkers met de noden en uitdagingen van de organisatie.

Loopbaanplanning

Ga als organisatie na hoe je de loopbaan van je medewerkers uitdagend en boeiend kan houden. Zet in op loopbaanplanning en -beleid.

Met welke vragen kan ik terecht bij een loopbaanbegeleider?

Een loopbaanbegeleider helpt je met al je vragen over je loopbaan. Veel voorkomende vragen zijn:

  • Hoe haal ik meer voldoening en plezier uit mijn huidige job?
  • Wat zijn mijn professionele ambities?
  • Hoe krijg ik een beter zicht op mijn eigen professionele sterktes, ontwikkelpunten en interesses?
  • Ik heb last van stress door mijn werk. Wat kan ik hier aan doen?
  • Hoe kom ik tot een beter evenwicht tussen mijn beroeps- en privéleven?
  • Welk soort werk past er echt bij mij? Waar kan ik mijn talenten inzetten?

Hoeveel uur kan ik volgen en wat is de kostprijs?

Elke zes jaar heb je recht op acht uur loopbaanbegeleiding. Die neem je op in een pakket van acht uur of twee pakketten van vier uur. Volg je loopbaanbegeleiding bij een erkend centrum dan betaal je deze begeleiding via loopbaancheques.

Met loopbaancheques betaal je zelf een klein deel van de begeleiding. De rest betaalt de Vlaamse Overheid.

Op de website van VDAB vind je uitgebreidere informatie over loopbaanbegeleiding en –cheques.

Wat is outplacement? Wat is het verschil?

Outplacement en loopbaanbegeleiding zijn twee verschillende vormen van begeleiding. Loopbaanbegeleiding start je als medewerker steeds op eigen initiatief op. 

Outplacement is een begeleiding die je werkgever aanbiedt wanneer ouder dan 45 bent en wordt ontslagen. 

Outplacement bestaat uit psychologische begeleiding, hulp bij het solliciteren, logistieke en administratieve steun. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk een nieuwe job vindt of een zelfstandige activiteit kan opstarten. 

Meer informatie over outplacement en de voorwaarden vind je terug op de website van VDAB.

Specifieke begeleiding op de wekrvloer: job- en taalcoaching

Jobcoaching is de individuele begeleiding op de werkvloer van een nieuwe werknemer en zijn leidinggevende door een bedrijfsexterne coach. Samen met de coach wordt bekeken op welke manier iemand zo snel mogelijk kan integreren op de werkplek tot tevredenheid van alle betrokkenen. De eerste maanden van een tewerkstelling zijn vaak cruciaal en met dit extra steuntje in de rug vergroot de kans op een duurzame job.

Voor laagtaalvaardige werknemers is taalcoaching bovendien een mogelijkheid, waarbij laagdrempelige en vlotte communicatie voorop staat. Heel wat social-profitondernemingen maken al gebruik van deze mogelijkheid om hun personeel de extra kansen te bieden die het verdient.

Voor meer informatie, de social-profitfolder en goede praktijken kan je terecht op www.jobentaalcoaching.be.