balans werk-privé copy

Draagkracht en draaglast

Evenwicht

Om gezond te zijn, moet er in je leven een goed evenwicht zijn tussen enerzijds de zware kwesties en dingen waar je stress van krijgt en anderzijds wat je de kracht geeft om die te dragen: energiebronnen. Jij bent het individu met een draagvermogen en ook een zekere last. Er spelen heel wat elementen. Hoe belangrijk elk element is, is persoonlijk. Daarom is de balans altijd erg individueel. 

Je werk is een heel belangrijke component van je leven en heeft dus een grote invloed op dat evenwicht. Maar ook de andere levensdomeinen, zoals je gezinssituatie en gezondheid, spelen een rol in die balans. De balans is persoonlijk en de verschillende domeinen zijn niet van elkaar los te koppelen. Mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld tijdelijk een hogere draaglast ervaren en daardoor op het werk minder bestand zijn voor een hoge emotionele belasting.

Als de draaglast groter is dan de draagkracht, dan is er een probleem. In dat geval krijg je ongezonde stress. Als dat lang aansleept, kan het leiden tot een burn-out. Heel wat stress leidt tot uitputting. Weinig energiereserves en energiebronnen, leidt dan weer tot cynisme.

De balans maken tussen wat je kracht geeft en wat belastend voor je is, helpt om in te zien waar je kracht uit haalt en wat op je weegt.  Zo weet je wat je kan doen om ongezonde stress te voorkomen of te verhelpen.

Waaruit bestaan die draagkracht en draaglast?

Draaglast bestaat uit eisen en vragen die aan jou worden gesteld vanuit je omgeving, of die je aan jezelf stelt. Zowel op het werk, als daarbuiten. 

Draagkracht bestaat uit 

Aan de slag met jouw draaglast

Denk eens goed na over hoe je jouw draaglast zo klein mogelijk kan maken.

1. Maak een lijst van de activiteiten op en buiten het werk die je belastend vindt. Waar kijk je tegenop? Wat vreet jouw energie? Wanneer gaat de tijd trager dan ooit? Wat doe je eigenlijk niet zo goed, omdat je het niet graag doet?

2. Zijn er taken die je kan achterwege laten of anders kan doen? Kan je taken ruilen met collega’s? 

3. Ben je in je privéleven vaak bezig met belastende zaken omdat je vindt dat je moet? Of omdat anderen er wel energie uit halen? Wees eerlijk tegen jezelf. Bekijk wat je kan laten, of wat misschien toch niet zo tijdrovend hoeft te zijn. Het is geen revolutionaire gedachte om de lakens niet meer te strijken… 

4. Bekijk hier onze tips om beter om te gaan met stress en stressoren.

Maak werk van jouw energiebronnen

Maak je draagkracht zo groot mogelijk. Stel jezelf de vraag: waar krijg ik energie van? Stel jezelf die vraag op het werk en daarbuiten. 

Maak een lijstje: welke activiteiten 
• Geven je (mentale) energie?
• Doen de tijd vliegen?
• Geven je de kans je jouw talenten inzetten?
• Doen je verlangen om aan de slag te gaan?

Weet dat het zinvol is om die zaken niet uit je ‘menu’ te schrappen. Probeer zo veel mogelijk van die taken en elementen uit je omgeving vast te houden en toe te voegen aan je dag. Vaak zijn we moe of hebben we het zo druk, dat de dingen waar we energie van krijgen, toch snel geschrapt worden. Een avondje netflix is al snel de kaper op de kust van de avond zwemmen of spelletjes spelen met vrienden. 

Heb je ondersteuning of een klankbord nodig? Aarzel niet om iemand aan te spreken.Vraag hulp aan een loopbaanbegeleider, die kan je hier zeker ook input rond geven. Of denk aan een collega, vriend of, een mogelijke mentor of je leidinggevende. 

Tools

Gespreksleidraad

Vokans maakte een gespreksleidraad op rond energiegevers en energiegevers.

Download file
info en reflectie-oefeningen

Femma stelde een bundel op met informatie en reflectie-oefeningen rond zelfzorg.

Download file
Zorgverlener, zorg voor jezelf

De bundel Zorgverlener, zorg voor jezelf  van het Psychiatrisch Centrum Zoete Nood Gods is een bundel met reflectie-oefeningen om alleen, of met je collega’s aan de slag te gaan rond zelfzorg.

Download file